V pár řádcích o
Cavě
Oblasti, které tvoří DO Cava (denominación de origen), tvoří celkem 159 obcí, všechny umístěné v deseti provinciích; Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, La Rioja, Álava, Zaragoza, Navarra, Valencia a Badajoz. Ačkoli je DO poměrně velký, 95 % veškeré Cavy se vyrábí v Katalánsku, přesněji v Penedès. Centrem výroby Penedès a Cava je po dlouhou dobu město Sant Sadurní d’Anoia, které se nachází asi 40 kilometrů západně od Barcelony.
Srdcem regionu, jehož střediskem je Sant Sadurní d’Anoia, je údolí Anoia, které je na severu chráněno působivou horou Montserrat, skalním útvarem s velmi zvláštní geologickou strukturou a vzhledem a také s obrovským duchovním významem pro mnoho křesťanů. Na jihu tvoří hranici Středozemní moře, zatímco na východě má podobu „el puente del diablo de Martorell“, ďábelského mostu v Martorell, o kterém se také vypráví slavná legenda. Most byl postaven Římany a od roku 1931 získal status národní kulturní památky. Hranici na západě označuje další římský památník, vítězný oblouk v Beré. Údolí je také chráněno na západě a východě horami, které však nejsou tak vysoké ani majestátně krásné jako Montserrat. Všechny tyto okolní hory zajišťují stabilní klima v Penedès a chrání údolí před studenými větry přicházejícími ze severu. To je velmi výhodné, pokud jde o pěstování hroznů, protože hrozny netolerují příliš chladné větry. Ačkoli se kvalita výnosů sklizně přirozeně liší rok od roku, je to hlavně díky okolním horám, že jsou v Penedès tak vysoké a mají takovou stálou kvalitu.
V údolí Anoia a Penedés je zaměření na produkci Cava obrovské, i když samozřejmě jsou vyráběna i tichá vína. Zde se pěstují hrozny a zde se rodí bubliny, které později dodávají Španělsku a zbytku světa jeho šumivé zlato
Jednotlivé
Typy Cavy
Cava je vytvořena v mnoha stylech, což je skvělá věc. Je toho tolik, co si můžete užít a spárovat s různými jídly a příležitostmi. Nejen hrozny a terroir hrají velkou roli, ale také stárnutí a sladkost jsou hlavními body, pokud jde o konečný produkt.
PODLE ZBYTKOVÉHO CUKRU
Pokud jde o sladkost a různé styly, v současné době existuje velká poptávka po sušším sektu a segment Brut Nature roste. Ale i když denně pijeme sušší cavas, sladší styly je někdy dobré mít. Zajímavé je, že cavas lze podle předpisů sladit nejen cukrem, ale také sladkým vínem nebo lihovinami.
- Brut Nature: maximálně 3 g cukru / la bez přidaného cukru.
- Extra brut: maximálně 6 g cukru / l
- Brut: maximálně 12 g cukru / l
- Extra seco: 12-17 g cukru / l
- Seco: 17-32 g cukru / l
- Semi-seco: 32-50 g cukru / l
- Dulce: více než 50 g / l
PODLE DÉLKY
STÁRNUTÍ V LAHVI
JOVEN (> 9 MĚSÍCŮ)
Nejběžnější Cava je nejmladší ve věku nejméně devíti měsíců. Tyto mladé Cavas jsou lehké a svěží a nacházejí se všude, kam jdete. Tvoří asi 90% z celkové produkce cava. Tyto mladé výtvory lze vyrábět ve všech typech stylů, pokud jde o sladkost, od brutální povahy po dulce a všechny hrozny a směsi jsou povoleny.
RESERVA (> 15 MĚSÍCŮ)
Reserva stárne po dobu nejméně 15 měsíců, stává se více zlatožlutou barvou a také komplexnější v chuti. Ve vůni a chuti jsou obvykle jasnější tóny chleba a obvykle v Reservách nějaké zralé ovoce, na rozdíl od mladších Cavas, které mají na nose a na jazyku více čerstvého, kyselého ovoce. Dochuť v těchto o něco starších Cavas je delší a zaoblenější povahy a jsou vyráběny ve všech stylech sladkosti od brutální povahy po dulce, i když nejčastěji v sušších stylech.
GRAN RESERVA (> 30 MĚSÍCŮ)
Gran Reserva je Cava, která byla uložena minimálně 30 měsíců. Během svého působení ve sklepích často dorůstá tmavší zlatavé barvy a rozvíjí se jemné tóny toastového chleba, medu, mandlí, sušenky, karamelky a zralého ovoce. Čím je hněv stárnutí, tím komplexnější jsou aroma (obvykle).
Výroba Gran Reserva je povolena pouze pro styly brut nature, extra brut a brut podle předpisů Consejo Regulador. Takže i kdyby tam producent stárl seco nebo dulce déle než 30 měsíců, stále by to nemohli nazvat Gran Reserva.
Produkce
CAVA DE PARAJE CALIFICADO
V červenci 2017 byla nová klasifikace Cava oficiální, Cava de Paraje Calificado (CPC) a prvních 12 vinic, které splnily předložené požadavky. Tato nová kategorie ukáže spotřebitelům novou špičkovou řadu Cavas, která představuje zemi a ztělesňuje duši Země, kde rostou révy. Standardy jsou nastaveny velmi vysoko a výroba bude skutečně velmi omezená.
PRAVIDLA A PŘEDPISY
Používané vinice musí být malá oblast s vinicemi, které jsou nejméně deset let staré a přirozeně kontrolované a schválené Consejo regulador del Cava. Hrozny: Povoleno je všech devět odrůd: Xarel-lo, Macabeu, Parellada, Malvasia / Subirat Parent, Chardonnay, Garnacha, Monastrell, Trepat a Pinot noir.
Výnosy: Maximální výnos 8 000 kg / ha (7050 Ibs / akr) a 48 hl / ha (422 imp gal / akr)
Stárnutí: Minimálně 36 měsíců
Styl: Brut, Extra Brut nebo Brut Nature
Kromě toho jsou povolena pouze ročníková vína a víno nelze okyselit, ale musí mít přirozenou úroveň kyselosti 5,5 g /
Extra pravidlo stanovené pro producenta je, že všechny CPC vinice musí vlastnit producent nebo musí být uzavřeny smlouvy o dlouhodobém pronájmu. Důvodem je to, že CPC-Cavas musí být stoprocentně dohledatelný.
Když jsou splněny přísné podmínky a vinice a Cava splňují všechna kritéria, konečná Cava jde ke slepé degustaci před porotu externích hodnotitelů. Zde se ochutnává Cava a vinař dostane příležitost vysvětlit, proč je tato Cava jasným vyjádřením terroiru a proč je tato vinice jedinečná. Zde níže je prvních 12, které to zvládly.
Produkce
CAVA DE PARAJE CALIFICADO: PRŮKOPNÍCI
Druhým největším sektem ve Francii je Crémant. Tato vína měla v poslední době velký úspěch. Proslavilo se jimi osm francouzských: Alsasko, Burgundsko, Bordeaux, Limoux, Loire, Jura, Die a Savojsko. Společně vyrábějí 110 milionů lahví, což je třetina produkce šampaňského. Největšími producenty Crémant jsou Alsasko a Burgundsko. Společně tvoří přibližně 50% produkce. Crémant de Bourgogne z Burgundska a Crémant de Loire oba vyrábějí přibližně 20 milionů lahví. Zbývajících pět vytváří malé objemy. Export společnosti Crémant se za poslední roky podstatně zvýšil. Producenti Crémant v Loire a Burgundsku nyní exportují asi 45% své produkce, v Alsasku asi 20%.
Produkce
RÉVA
K výrobě cava je povoleno devět hroznů, pět bílých a čtyři modré. Tři nejčastěji používané hrozny, na které se pohlíží jako na tradiční, jsou Xarel-lo, Macabeu a parellada. Ale i když většina cavasů, které najdete, je tohoto složení, zbývajících šest hroznů nabízí úžasnou rozmanitost, kterou si můžete užít a prozkoumat!
XAREL-LO
Tato odrůda byla kdysi nejrozšířenější odrůdou v regionu. To je také známé pod jmény Pansal, Pansalet, Cartoixà, Moll nebo Pansà blanc. Xarel-lo je středně velké kulaté hroznové víno se silnou slupkou, které roste ve středně velkých, mírně světlých hroznech a sklízí se těsně po Macabeu. Pěstuje se většinou ve středním a pobřežním Penedès, ale ve většině půd se dobře adaptuje v nadmořských výškách až do asi 300 metrů nad mořem a obvykle produkuje průměrný výnos. Díky své vysoké kyselosti, vůni a struktuře je považován za hroznový se silnou osobností, který může stát zcela sám o sobě a dát plnému vínu vynikající charakter. Zábavné vědět může být, že Xarel-lo je hrozno, které obsahuje nejvíce antioxidantů ze známých hroznů, díky čemuž velmi dobře snáší stárnutí. Podle mého názoru nádherné hroznové víno.
MACABEU
Macabeu, kterému se někdy také říká Viura, je prvním ze tří tradičních hroznů, které dozrávají koncem léta a obvykle se sklízí již v srpnu. Roste ve velkých trsech, zelené a kompaktní a poskytuje vysoké výnosy. S tenkou slupkou je o něco citlivější než většina hroznů, pokud jde o mrazivé noci a napadení škůdci. Navzdory tomu je jeho relativně snadný růst, protože se mu daří ve většině typů půdy a také se dobře přizpůsobuje různým podnebím. Macabeu je často popisován jako elegantní, se středně kyselým, mírným alkoholem a může přispět k velké ovocnosti, jako jsou zelená jablka a hrušky. Také to často dává pěknou rovnováhu finálním směsím. Macabeu je nejvíce pěstovaným hroznem pro cava a pěstuje se hlavně ve středním Penedèsu a dále směrem k pobřeží.
Typy
Révy
PARELLADA
Hrozny na vinici Parellada jsou velké a jasně zelené. Mají mírně nepravidelný tvar, silnou slupku a rostou v relativně velkých trsech. Tomuto hroznu se daří na většině půd, ale nejlépe se mu daří v nadmořských výškách 400–700 metrů nad mořem, kde chlad přetrvává i během dne, díky čemuž hrozny pomalu dozrávají. Parellada obvykle trvá o něco déle, než dospěje, a také se sklízí jako poslední odrůda cava sezóny se stálými a stabilními výnosy. Hrozny dávají vůni ovocnou a květinovou notu a obvykle elegantní svěží víno se středním obsahem alkoholu a vysokou kyselostí. Mošt z Parellady se svými lehkými květinovými vůněmi vytváří fantastické víno, které doplňuje směsi Cava, a dodává také určitý potenciál stárnutí.
RODIČ MALVASIA / SUBIRAT
Malvasia, která se v angličtině nazývá Malmsay, je možná nejlépe známá tím, že je hroznem, který se obvykle používá k výrobě slavného sladkého vína z Madeiry. Říká se, že se pěstuje již ve starověkém Řecku a předpokládá se, že pochází z Malé Asie. Hrozny rostou ve velkých shlucích s malými nažloutlými hrozny, které se při plné zralosti mírně začervenají. Hrozny dávají vína s aromatickým složením sladkého a sušeného ovoce a květin, které se zcela liší od ostatních hroznů cava. Poskytuje základní vína se střední kyselostí a středním obsahem alkoholu. Malvasii se v regionu Penedès často říká Subirat Parent, kde se v současné době příliš nerozšíří, i když se zdá, že si pozdější popularita získává trochu větší oblibu.
CHARDONNAY
Jedná se o hrozen, který se stává stále populárnějším v Katalánsku, kde se ukázalo, že přináší velmi dobré výsledky i v těchto jižních oblastech. Trsy jsou pevné s malými kulatými hrozny s jemnou slupkou. Vína z hroznů Chardonnay se mohou velmi lišit v závislosti na místě pěstování, ale v Katalánsku Chardonnay obvykle dává aromatická a plná vína s vysokou kyselostí a dobrým alkoholem. Révy se poupou velmi brzy na jaře a může být snadno poškozena mrazem. Chardonnay je zralý a připravený ke sklizni v polovině srpna a je jedním z prvních hroznů, které se sklízejí při sklizni.
Typy
Révy
CHARDONNAY
Trepat pupeny brzy, ale zrání trvá dlouho, a je proto mezi posledními, které se sklízejí. Trepat roste v relativně velkých, jasně modrých nebo téměř fialových svazcích a je silné a trvanlivé. Hrozny od společnosti Trepat mohou být podle současných předpisů použity pouze k výrobě rosé Cava, a proto je to jediné hrozno, které podléhá omezením, pokud jde o použití. Trepat je nádherné hroznové víno, které nabízí ovocná vína se středním obsahem alkoholu a vyváženou kyselostí. Pokud jde o šumivé víno, toto hrozno je pro tuto oblast zcela jedinečné a dává velmi zvláštní růžové, které vám rozhodně doporučuji vyzkoušet, pokud máte někdy příležitost.
MONASTRELL
Říká se, že Monastrell byl prvním hroznem, který byl použit při výrobě šumivých vín ve Španělsku, ale to se změnilo a v posledních letech se jeho použití značně snížilo. Révě Monastrell se daří na většině půd a poskytuje mírné výnosy. Trsy jsou středně velké a poněkud vzdušné, s malými modrými kulatými a pevnými hrozny. Monastrell dává plná vína s relativně vysokým obsahem alkoholu a vyváženou kyselostí a často se používá ve směsích pro růžovou Cavu, protože dodává mošt intenzivní barvy.
GARNACHA
Garnacha je jednou z nejběžnějších odrůd po celém světě a je známá také jako Garnaxa, Grenache, Aragonese, Giro, Gironet, Lledoner, Tintilla a Navalcarnero. Hrozny jsou středně velké s pěknou slupkou a rostou v hustých, hezkých a velmi klasicky tvarovaných modrých shlucích, přesně jak si člověk představuje hrozny na vinné révě. Vyžaduje hodně slunce, zrání trvá dlouho a produkuje středně velké výnosy. Hrozny nepatří mezi nejběžnější v produkci Cava, ale poskytují vyvážená, svěží a aromatická vína s vysokým obsahem alkoholu, ideální pro růžová vína.
Typy
Révy
PINOT NOIR
Pinot Noir kvete brzy na jaře a je proto stejně jako chardonnay citlivý na mráz. Jeho hrozny jsou kompaktní s malými tmavě modrými hrozny. Pinot noir produkuje nejlepší výsledky v chladnějším podnebí, kde dává hrozny s příjemnou kyselostí. Z tohoto důvodu začali někteří producenti testovat výsadbu pinot noir ve vyšších nadmořských výškách, což má částečně co do činění s globálním oteplováním. Pinot noir není jedním z tradičních hroznů Cava, ale byl schválen pro výrobu růžového Cava v roce 1998 a až při sklizni v roce 2007 byla Pinot noir povolena pro výrobu bílé Cava. Od té doby Pinot noir zaznamenává rostoucí popularitu a mnoho domů nyní vyrábí jak růžové, tak bílé Cavas z hroznů k potěšení spotřebitelů.